Nyhedsbrev- Indvielse af Gilleleje renseanlæg

Den 16. juni slog Gribvand Spildevand dørene op for offentligheden, da selskabet indviede Gilleleje Renseanlæg. Under den to timer lange indvielse kunne interesserede blive klogere på spildevandsrensningen i kommunen, og ikke mindst hvordan det nye renseanlæg fungerer.

Topmoderne renseanlæg

Renseanlægget har været flere år undervejs, og det var en stolt bestyrelsesformand, der tog ordet under indvielsen: »Det her er en dag, vi i Gribvand Spildevand har set frem til længe. Og det er en stor glæde for os, at vi nu for alvor kan præsentere anlægget for jer. Det er nemlig ikke et hvilket som helst renseanlæg. Det er et topmoderne og førsteklasses anlæg, vi i samarbejde med vores entreprenør VAM har fået anlagt. Det er et anlæg, der vil sikre os en bæredygtig og fremsynet spildevandsrensning både økonomisk og klimamæssigt,« fortalte Jannich Petersen.

En stor investering

Renseanlægget er en stor investering for Gribvand Spildevand. Sammenlagt er der investeret i omegnen af 110-120 mio. kr. i anlægget og havledningen. Renseanlægget er da også helt centralt i Gribvand Spildevands centraliseringsstrategi. Det har således en enorm kapacitet og kan håndtere al spildevand fra op mod 50.000 borgere - og mere end den dobbelte mængde af det gamle anlæg. Det kan rense al spildevandet fra hele nordkystområdet fra Dronningmølle til Tisvilde samt Græsted, Esrum og Esbønderup - såvel vinter som sommer, når der er gang i sommerhusene, lokalhandlen og campingpladserne langs kysten.



Selskabet er allerede i gang med at nedlægge flere af de mindre rensningsanlæg, og senest i 2022 vil alle de små og utidssvarende anlæg være nedlagt, og anlæggene i henholdsvis Gilleleje og Helsinge vil håndtere al spildevand i kommunen.

En gevinst for kommende børn

Bestyrelsesformanden glædede sig ikke mindst over den store klimagevinst, renseanlægget repræsenterer. Anlægget benytter således den nyeste, mest klimavenlige teknologi, og spildevandsrensningen er baseret på biologiske principper.

»Det her er en investering, der er langsigtet, og som i den grad vil komme kommende børn til glæde og gavn. Børn, som jeg godt tør spå, bliver særdeles klimabevidste, og som ikke vil være sene til at stille os til ansvar - som Greta Thunberg. Dem vil vi kunne se i øjnene og være stolte over, at vi har været medvirkende til, at de kan boltre sig i vores rene badevand, surfe og sejle - og trække ud i toilettet uden bekymringer for vandkvaliteten,« sagde Jannich Petersen.

Lokale børn med til at starte anlægget

Arrangementet bød på taler fra entreprenøren VAM, deres rådgiver Rambøll, viceborgmester Bo Jul Nielsen, samt Gribvand Spildevands direktør Mette Therkildsen, bestyrelsesformand Jannich Petersen samt selskabets rådgiver COWI.

Efter talerne blev anlægget startet op med hjælp fra en gruppe børn fra den lokale SFO fra Gilbjergskolen. De hjalp således bestyrelsesformanden med at tælle ned fra 10, da driftleder Finn Tom Sørensen startede rensningen op i det såkaldte ristebygværk, hvor alle de grovere dele såsom papir, klude og fedtklumper bliver sorteret fra. Og senere hjalp de med at hive proppen, så det rensede spildevand blev sendt hele vejen ud til udløbspumpestationen, som sørger for, at vandet bliver sendt videre ud i udløbsledningen og hele vejen 450 meter ud i Kattegat via havledningen.



Efterfølgende var der rundvisning på anlægget i mindre grupper med dedikerede medarbejdere som guider - og mulighed for at blive tanket op hos en pølsevogn.

Med venlig hilsen
Gribskov Forsyning

Gribskov Forsyning A/S  •  Holtvej 18C  •  3230 Græsted  •  Kundeservice@gribskovforsyning.dk  •  Telefon 48 40 41 00